06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Téli kiütés megelőzése, kezelése

Bőrünk külső rétege természetes olajokat és elhalt bőrsejteket tartalmaz, amelyek vizet tartanak a bőrben. Ez segít abban, hogy a bőrünk puha, hidratált és sima maradjon. A zord időjárási körülmények, a hideg levegő, az alacsony páratartalom és a nagy szél következtében a bőr elvesztheti természetes olaj-, majd folyadéktartalmát.

Így tehát a hőmérséklet csökkenésével csökken a bőr nedvességtartalma is, ami ún. téli kiütéshez vezethet, melyet leggyakrabban a száraz bőr okoz.

A téli kiütés a következő tünetekkel járhat, mint vörösség, duzzanat, viszketés, a bőr hámlása, a bőr érzékenysége, hólyagok keletkezése. A kiütés gyakran a test egy területét érinti, általában a lábat, a kart vagy a kezet. Ellenben vannak esetek, amikor elterjedhet az egész testen.

Téli kiütés bárkinél, az egészséges embereknél is előfordulhat, de hajlamosabb lehet rá, aki allergiás, érzékeny a bőre, rendelkezik valamilyen bőrbetegséggel vagy gyenge az immunrendszere. Emellett oka lehet a nap okozta ártalom is.  A nap ultraibolya (UV) sugarai télen is erősek lehetnek. A hó az UVfény akár 80 százalékát is képes visszatükrözni, ami azt jelenti, hogy ugyanazok a sugarak többször is hatással lehetnek bőrünkre. Ez különösen a téli sportok űzésénél fontos, mint pl. snowboardozás vagy síelés esetén.

Megelőzés

A hidratáló krémek jelentik leginkább az első védekezést a téli kiütések ellen, mert segítenek a nedvességet megtartani a bőrben. Naponta többször alkalmazzunk hidratáló krémet, különösen fürdés és kézmosás után.

Ha a lakásban alacsony a páratartalom szerezzünk be otthonra egy párásítót.

Fürödjünk rövidebb ideig maximum 5-10 percig, kerüljük a forró vizet.

Fürdést követően azonnal használjunk hidratáló testápolót vagy krémet, hogy a nedvességet a bőrbe zárjuk.

Használjunk glicerinből, kecsketejből, shea vajból vagy olívaolajból készült természetes, illatanyagmentes szappanokat.

Viseljünk légáteresztő ruhákat (pl. pamut), hogy csökkentsük a bőrirritációt.

Védjük kezünket kesztyű viselésével, valahányszor hideg időjárás esetén a szabadban tartózkodunk.

Viseljünk védőkesztyűt, amikor mosogatunk, hosszabb ideig vízbe merítjük a kezünket, vagy vegyszerekkel tisztítunk.

Téli sportok alkalmával a napfénynek kitett bőrfelületen használjunk fényvédő krémet.

Kezelés:

Ha nem sikerült megelőzni a téli szárazság, pirosság, kiütés kialakulását, az alábbi házi módszerekkel enyhíthetjük a bőr irritációját.

A zabpehely szappan és fürdők is segíthetnek a bőr megnyugtatásában. Vásároljon zabpehellyel készített szappant vagy a fürdővízbe helyezzen finomra őrölt zabot a meleg fürdővízbe.

A természetes olajok, például az olívaolaj és a kókuszolaj, segíthetnek megnyugtatni irritált bőrét és pótolni a nedvességet. Szükség szerint kezünk vagy vattakorong segítségével vigyük fel a bőrre.

A legtöbb téli kiütés csak kellemetlenséget okoz, azonban előfordulhat, hogy a kiütések súlyosbodnak és orvosi kezelést igényelnek. Forduljon orvosához, ha a kiütése az otthoni kezelés ellenére sem javul, vagy egyéb aggályai vannak a kiütéssel kapcsolatban.

A kezelés fontos, mivel a tünetek kellemetlenségén túl a bőr szárazsága a bőr megrepedését és vérzését is okozhatja. Ez tökéletes nyílást biztosít a baktériumok számára ezáltal fertőzésveszélyt jelent.

Ha rendszeresen hidratálja a bőrét, és korlátozza az extrém hideg vagy meleg hőmérsékletnek való kitettségét, lehetséges, hogy valami más okozza a kiütéseket. Előfordulhat, hogy allergiás reakció vagy bőrbetegség, fertőzés, pikkelysömör vagy ekcéma okozza azokat. Ha bizonytalan a kiütések kialakulásával kapcsolatban keresse fel orvosát!

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

Bőrgyógyászat

 

Hivatkozásjegyzék:

Zhang X, Zeng W, Liu H, Xie S, Liang Y. Adherence to Moisturizing Subjects in Patient with Dry Skin in the Winter. J Cosmet Sci. 2019 Mar/Apr;70(2):107-109.

Kacalak-Rzepka A, Bielecka-Grzela S, Klimowicz A, Wesołowska J, Maleszka R. Sucha skóra jako problem dermatologiczny i kosmetyczny [Dry skin as a dermatological and cosmetic problem]. Ann Acad Med Stetin. 2008;54(3):54-7. Polish.

Chandar P, Nole G, Johnson AW. Understanding natural moisturizing mechanisms: implications for moisturizer technology. Cutis. 2009 Jul;84(1 Suppl):2-15.

Lodén M. The clinical benefit of moisturizers. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2005 Nov;19(6):672-88; quiz 686-7. doi: 10.1111/j.1468-3083.2005.01326.x.

Dry skin.American Academy of Dermatology Association.- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-overview

Dermatologists' top tips for relieving dry skin. American Academy of Dermatology Association. - https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin

Essential outdoor sun safety tips for winter.The Skin Cancer Foundation.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/199-teli-kiutes-megelozese-kezelese