06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

A leggyakoribb pajzsmirigy rendellenességek

Pajzsmirigy túlműködés(Hipertireózis)

Hipertireózis esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

A hipertireózis leggyakoribb oka a Graves-Basedow-kór, a pajzsmirigy túlműködésben szenvedők kb. 70 százalékát érinti. Ez a pajzsmirigynek egy autoimmun betegsége, melynek kiváltó oka nem teljesen ismert.

Másik formája amikor a szervben úgynevezett göbös golyva vagy  multinoduláris golyvahelyezkedik el, mely szintén okozhatja a mirigy hormonjainak túltermelését.

A túlzott pajzsmirigyhormon termelés olyan tünetekhez vezet, mint:

 • nyugtalanság
 • idegesség
 • gyorsult szívritmus
 • ingerlékenység
 • fokozott izzadás
 • remegés
 • alvászavar
 • elvékonyodott bőr
 • törékeny köröm
 • hajhullás
 • izomgyengeség
 • fogyás
 • kidülledt szemek (Graves-Basedow kórban)


A diagnózis felállításához a kezelő orvos laboratóriumi vizsgálatot, ultrahang vizsgálatot vagy izotópos vizsgálatot rendelhet el.

A vérvizsgálat a pajzsmirigyhormon, a tiroxin (T3) ill. a trijódtironin(T4) és a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintjét méri a vérben. Az agyalapi mirigy (hipofízis) felszabadítja a TSH-t, hogy stimulálja a pajzsmirigy hormontermelését. A magas tiroxin és az alacsony TSH szint azt jelzi, hogy pajzsmirigye túlműködik.

Orvosa radioaktív jódot is alkalmazhat szájon át vagy injekció formájában vénásan, majd azt mérik, hogy a pajzsmirigy mennyit vesz fel belőle. A pajzsmirigy jódot vesz fel hormonjainak előállításához. A sok radioaktív jód felvétele a pajzsmirigy túlműködésének jele. Az alacsony szintű radioaktivitás gyorsan megszűnik, és a legtöbb ember számára nem veszélyes. Erre a vizsgálatra akkor van szükség ha orvosa szeretné megvizsgálni a működési zavarokat, ill. a fellelhető göbök szerkezetét, típusát.

Kezelés gyanánt pajzsmirigy hormontermelését akadályozó gyógyszer, pajzsmirigyet károsító radioaktív jód kezelés, valamint a mirigy műtéti eltávolítása jöhet szóba. Ha a pajzsmirigyet működésképtelenné teszik vagy eltávolítják, gyógyszer formájában kell bevinnie a hiányzó, megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont.

Pajzsmirigy alulműködés (Hipotireózis)

Ez az állapot ellentétes a pajzsmirigy túlműködéssel, vagyis a pajzsmirigy nem képes elegendő hormont termelni.

A legtöbb esetben enyhe formában jelentkezik. Oka gyakran autoimmun gyulladás lehet (Hashimoto thyreoditis), valamint a pajzsmirigy eltávolítására irányuló műtét vagy a mirigy sugárkezelés okozta károsodása, ritkábban gyógyszer mellékhatás vagy a hipofízis rendellenes működése következtében alakul.

A túl kevés pajzsmirigyhormon termelés olyan tünetekhez vezethet, mint:

 • fáradtság
 • száraz bőr
 • fokozott hidegérzékenység
 • memória problémák
 • székrekedés
 • depresszió
 • hízás
 • gyengeség
 • lassú pulzus
 • kóma

Diagnózisa leginkább vérvizsgálat útján történik. Pajzsmirigy alulműködés esetén a tiroxin hormon (T3) alacsony, a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) magas, mely azt jelezheti, hogy az agyalapi mirigy több TSH-t szabadít fel, hogy megpróbálja serkenteni a hormontermelést.

A hypothyreosis (hipotireózis) fő kezelési módja a pajzsmirigyhormon gyógyszerek szedése. Fontos, hogy megfelelő legyen az adag, mert a túl sok pajzsmirigyhormon bevitele hyperthyreosis (hipertireózis) tüneteit okozhatja.

Pajzsmirigy göbök

A pajzsmirigy göbök olyan kinövések, amelyek a pajzsmirigy felületén vagy a pajzsmirigyben képződnek.

Oka sokszor ismeretlen, de okozhatja jódhiány vagy Hashimoto thyreoditis is.

A kinövések lehetnek szilárdak vagy folyadékkal töltöttek. A legtöbb göb jóindulatú, de az esetek kis részében rákos elfajuláshoz is vezethetnek.

A pajzsmirigyhez kapcsolódó egyéb problémákhoz hasonlóan ez a rendellenesség is gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és a kockázat mindkét nemnél nő az életkor előrehaladtával.

A legtöbb pajzsmirigy göb nem okoz tüneteket. Ha azonban nagyok lesznek, duzzanatot okozhatnak a nyakban, valamint légzési és nyelési nehézségekhez, fájdalomhoz vezethetnek.

Egyes csomók pajzsmirigyhormont termelnek, ami abnormálisan magas szintet okoz a véráramban. Amikor ez megtörténik, a tünetek hasonlóak a hyperthyreosis tüneteihez.

Golyva

A golyva a pajzsmirigy nem daganatos megnagyobbodása. A golyva leggyakoribb oka világszerte a jódhiány az étrendben. A kutatók becslése szerint világszerte a golyva 800 millió emberből 200 milliót érint, akiknek jódhiányuk van.

A golyva bármely életkorban bárkit érinthet, különösen a világ olyan területein, ahol a jódban gazdag ételek hiányoznak. Kialakulása azonban gyakoribb 40 éves kor után, valamint nőknél. Egyéb kockázati tényezők a családban való előfordulás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, terhesség és sugárterhelés.

Gyakran az állapot enyhe és nem okoz tüneteket, ha azonban nőnek, az alábbiak fordulhatnak elő:

 • duzzanat vagy szorítás a nyakban
 • légzési vagy nyelési nehézségek
 • köhögés vagy zihálás
 • a hang rekedtsége

A diagnosztizálás fizikai, ultrahang és laboratóriumi vizsgálattal történik.

A vérvizsgálatok feltárják a pajzsmirigyhormon, a TSH és az antitestek szintjét a véráramban.

A golyvák gyakran más pajzsmirigyrendellenességekkel, például Graves-Basedow kórral társulhatnak.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Ross DS, Burch HB, Cooper DS, et al. 2016 American Thyroid Association guidelines for diagnosis and management of hyperthyroidism and other causes of thyrotoxicosis. Thyroid. 2016;26(10):1343-1421.

Davies TF, Laurberg P, Bahn RS. Hyperthyroid disorders. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 2016:chap 12.

Randolph GW, Clark OH. Principles in thyroid surgery. In: Randolph GW, ed. Surgery of the Thyroid and Parathyroid Glands. 2nd ed. 2013:chap 30.

Garber JR, Cobin RH, Garib H, et al. Clinical Practice Guidelines for Hypothyroidism in Adults: Cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists and the American Thyroid Association. Endocrine Practice. 2012;18(6):988–1028.

Wémeau JL, Ladsous M. Goitre, nodules thyroïdiens et cancers thyroïdiens [Goiter, thyroid nodules and thyroid cancers]. Rev Prat. 2019 Sep;69(7):e229-e238.

Nada A, et al. (2011). A giant euthyroid endemic multinodular goiter with no obstructive or compressive symptoms. DOI: dx.doi.org/10.1155/2011/620480

Bryan Haugen, M.D., James Hennessey, M.D., Leonard Wartofsky, M.D., MACP, Ramon Martinez, M.D. (2017) Hyperthyroidism. Hormone Health Network.

Klein M, Brunaud L. Goitre et nodule thydroïdien [Goiter and thyroid nodules]. Rev Prat. 2008 Jun 15;58(11):1249-59. French. PMID: 18689126.

Bruce M. Carlson MD, PhD, The Endocrine System. In The Human Body, 2019.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/204-a-leggyakoribb-pajzsmirigy-rendellenessegek