06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

A cukorbetegség akut szövődményei 4/2

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

Kialakulása valószínűbb az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, de előfordulhat az inzulinnal kezelt vagy inzulin kiáramlást növelő gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegeknél is.

Az alacsony vércukorszint több okból jelentkezhet, gyakran a cukorbetegség kezelésének mellékhatása. Előfordulhat, olyan orális gyógyszeres terápiánál ahol a gyógyszer növeli az inzulintermelést, vagy a kívülről bevitt inzulin túl sok.

Emellett az étkezés kihagyása, a gyógyszerbeadást követően nem megfelelő mennyiségű vagy nem megfelelő időben (későbbi időpontban) történő evés szintén alacsony vércukorszinthez vezethet.

Okozhatja a nem tervezett túlzott fizikai aktivitás elegendő evés nélkül, vagy ugyanolyan mértékű gyógyszeres kezelés mellett, mivel az izomnak több energiára (cukorra) van szüksége és bizonyos mértékig inzulin nélkül is képes felhasználni a cukrot.

Valamint előfordulhat alkoholfogyasztás esetén, különösen, ha étkezés helyett fogyasztjuk, mivel az alkohol gátolja a májból történő cukor felszabadulását.


Az alacsony vércukorszint tünetei hirtelen jelentkezhetnek. Ilyen a homályos látás, gyors szívverés, hirtelen hangulatváltozások, hirtelen idegesség, agresszivitás, megmagyarázhatatlan fáradtság, sápadt bőr, fejfájás, éhség, szédülés, remegés, izzadás, koncentrációs zavar, eszméletvesztés, kóma. A tünetek miatt, összetéveszthető részeges állapottal.

Ha a tünetek alapján gyanítjuk az hipoglikémia fennállását, lehetőség szerint mérjük mega vércukorszintet. A még eszméleténél lévő betegnek gyorsan felszívódó szénhidrátra van szüksége az eszméletvesztés, az életveszélyes állapot megelőzése érdekében. Pl. szőlőcukor, narancslé, cukros túl sok víz. Ha az állapot nem rosszabbodik, 15 perc elteltével mérjük meg ismét a vércukorszintet.

Eszméletlen beteg szájába semmit ne tegyünk, ha rendelkezik glukagon injekcióval, azt szükséges beadni neki. Eszméletvesztés esetén értesítsük a mentőket.A glukagon egy hormon mely stimulálja a májat, hogy a raktározott glikogént glükózzá (energiaként felhasználható cukorrá) alakítsa.

Fontos, hogy a cukorbeteg személy oktassa családját, barátait, munkatársait arról, hogyan kell beadni a glukagon injekciót, ha a hipoglikémiás epizód során elveszítené az eszméletét.

Ezt követően a vércukorszint aznap, ill. másnap valószínűleg nem fog normalizálódni, helyes étkezés hatására sem, de a hipoglikémia megszüntetése fontosabb.

Diabéteszes ketoacidózis

A diabéteszes ketoacidózis (DKA) leginkább 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők, ritkábban a 2-es típusú cukorbetegség súlyos szövődménye. A DKA akkor fordul elő, ha a vércukorszint nagyon magas, de inzulin hiányában nem jut be a cukor a sejtekbe, így azok „éheznek”. A szervezet a zsírsavakat bontja le, hogy energiához juttassa a sejteket, ám ennek következtében a ketonoknak nevezett savas anyagok veszélyes szintre emelkednek a szervezetben, a szervezet savassá válik.

A ketoacidózist nem szabad összekeverni az ártalmatlan ketózissal. A ketózis rendkívül alacsony szénhidráttartalmú étrend, a ketogén étrend eredményeként fordulhat elő.

A DKA csak akkor fordul elő, ha a szervezetben nincs elegendő inzulin. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél ritkábban fordul elő, mert általában ha kevés is de valamennyi inzulin rendelkezésre áll.

Nem ritka, hogy a DKA az 1-es típusú cukorbetegség első jele.

A DKA tünetei:

  • gyakori vizelés
  • szélsőséges szomjúság
  • magas vércukorszint
  • magas ketonszint a vizeletben
  • hányinger vagy hányás
  • hasi fájdalom
  • zavartság
  • aceton szagú lehelet
  • szapora légzés
  • szájszárazság és bőrszárazság

A DKA orvosi vészhelyzet. Azonnal hívja a mentőket, ha úgy gondolja, hogy ketoacidózisa lehet.Ha nem kezelik, a DKA kómához vagy halálhoz vezethet.

Kezelése intravénás folyadékpótlással, inzulinterápiával, elektrolitpótlással történik. A fertőzés növelheti a DKA kockázatát. Ha a DKA fertőzés következtében alakult, antibiotikum terápiát alkalmaznak.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Misra S, et al. (2013). Diabetic ketoacidosis: Not always due to type 1 diabetes. DOI:
10.1136/bmj.f3501

Fayfman M, Pasquel FJ, Umpierrez GE. Management of Hyperglycemic Crises: Diabetic Ketoacidosis and Hyperglycemic Hyperosmolar State. Med Clin North Am. 2017 May;101(3):587-606. doi: 10.1016/j.mcna.2016.12.011.

Cashen K, Petersen T. Diabetic Ketoacidosis. Pediatr Rev. 2019 Aug;40(8):412-420. doi: 10.1542/pir.2018-0231.

Tourkmani AM, Alharbi TJ, Rsheed AMB, AlRasheed AN, AlBattal SM, Abdelhay O, Hassali MA, Alrasheedy AA, Al Harbi NG, Alqahtani A. Hypoglycemia in Type 2 Diabetes Mellitus patients: A review article. Diabetes Metab Syndr. 2018 Sep;12(5):791-794. doi: 10.1016/j.dsx.2018.04.004. Epub 2018 Apr 12.

International Hypoglycaemia Study Group. Hypoglycaemia, cardiovascular disease, and mortality in diabetes: epidemiology, pathogenesis, and management. Lancet Diabetes Endocrinol. 2019 May;7(5):385-396. doi: 10.1016/S2213-8587(18)30315-2. Epub 2019 Mar 27. Erratum in: Lancet Diabetes Endocrinol. 2019 Jun;7(6):e18. PMID: 30926258.

Fagulha A. Hipoglicemia [Hypoglycemia]. Acta Med Port. 1989 Sep;Suppl 1:25S-26S. Portuguese.

 

Forrás: http://www.hungariamed.hu/205-a-cukorbetegseg-akut-szovodmenyei