06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Pajzsmirigy – mint endokrin, hormontermelő szerv

A pajzsmirigy a nyak elülső részén a légcső előtt helyezkedik el. Elhelyezkedése révén jól látható esetleges megnagyobbodása, érzékenysége, duzzanata, jól vizsgálható akár tapintással, akár fonendoszkóppal, akár ultrahang vizsgálattal.

Működését az agyalapi mirigy szabályozza (TSH hormon), de a szabályozásban a hypothalamus is részt vesz (az agy speciális területe). A szabályozás fő elve az úgynevezett negatív feedback vagy negatív visszacsatolás elve, mely azt jelenti, hogy amennyiben kevesebb hormon termelődik a pajzsmirigyben(tiroxin - T4 éstrijódtironin - T3), ez jelzés az agyalapi mirigynek (és az agyban levőhypothalamusnak is), és a hormonrendszeren keresztül fokozott TSH hormon elválasztással próbálja serkenteni a pajzsmirigy működést. Ezek a folyamatok jól láthatóak a vérben, az orvos ez alapján állítja fel a diagnózist.

A pajzsmirigy az endokrin-hormonrendszerünk fontos része, így befolyásolhatja más hormontermelő szervünk működését is.Mindig az orvos feladata annak eldöntése, hogy a klinikai tünetek alapján a pajzsmirigy vizsgálata mellett szükséges-e más hormontermelő-endokrin szervünk vizsgálata is. (például petefészkek működésének vizsgálata, mellékvese működésének vizsgálata, vagy pl. hormontermelő szindrómák előfordulása, stb.).

A pajzsmirigy hormonok szerteágazó hatása révén nemcsak a pajzsmirigy betegség tünetei sokfélék, de a kezelése is kihat minden szervrendszerünkre. Gondoljunk arra is, hogy ezzel befolyásolhatjuk azok állapotát (pl. szívbetegség esetén a pajzsmirigy kezelése nagy figyelmet igényel!), és a kezelés során erre is tekintettel kell lennünk.  Ugyanakkor pl. gyógyszerek is okozhatnak pajzsmirigy betegséget (pl. szívbetegség miatt adott gyógyszer, stb.).

 

Dr. Jakab Csilla 

orvosigazgató

Forrás: http://www.hungariamed.hu/209-pajzsmirigy-mind-endokrin-hormontermelo-szerv