1117 Budapest, Fehérvári út 44.

Fogágybetegségek I.

A fogágybetegség és tünetei

 

A fogágybetegségek (parodontális betegségek) azok a megbetegedések, melyek nem közvetlen a fogat, hanem a fogak körüli struktúrákat érintik.

Ezek a szerkezetek biztosítják a fogak rögzítését a fogmederben, valamint védik azokat a rágás során keletkezett nyomástól:

 • a fogíny,
 • az alveoláris csont, vagyis az állcsont azon része, ahol a fogmedrek helyezkednek el,
 • a parodontális szalag vagy gyökérhártyarostok, olyan speciális kötőszöveti és rostok, melyek a fogat az alveoláris csonthoz rögzítik,
 • fogcement, mely a fogak gyökereit védi.

A fogágybetegség (parodontitis gyulladásos megbetegedés, amelyet főként bakteriális fertőzés okoz. A fogágy részeként az íny az, ami elsőként érintett. A parodontitis előrehaladtával a tartószerkezet is érintett lehet, mely akár visszafordíthatatlan kárt jelenthet. Ha a parodontitis korai kezelése és a megfelelő szájhigiénia kialakítása és fenntartása megtörténik, a károsodás megállítható.

A lepedék baktériumok és ételmaradékok felhalmozódása a fogakon, leginkább a fog és a fogíny találkozásánál. A lepedék vagy plakk savat termelő baktériumokat tartalmaz, amelyek megtámadhatják a fogzománcot, és károsíthatják a fogínyt. 

A baktériumok mindig jelen vannak a szájban, károssá akkor válnak, ha a körülmények lehetővé teszik számukra a nagyszámú növekedést, és ezáltal a túlzott savtermelést. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha nem végzünk megfelelően szájápolást, nem mosunk vagy nem elégszer mosunk fogat, nem használunk fogselymet ill. fogköztisztítót vagy nem megfelelő módon, ill. rendszerességgel használjuk azokat.  

A parodontitis korai szakaszában az íny erő behatásra vérzik, vörös, duzzadt, érzékennyé válik, a fog és a fogíny találkozásánál tasakok alakulhatnak ki.

A betegség előrehaladásával akár spontán vagy táplálkozás közbeni vérzést és fájdalmat tapasztalhat, valamint az íny visszahúzódik. A fogai elveszítik a megfelelő tartásukat, lazává válhatnak. A fertőzés az egész testet érintő gyulladásos reakcióhoz is vezethet.

Előrehaladott állapotban a fogakat tartó rostok, kötőszövetek elsorvadnak. Rágás közben súlyos fájdalom jelentkezhet, rossz leheletet és rossz szájízt tapasztalhat szájában. Ebben a stádiumban a szövetek visszafordíthatatlanul károsodnak, ami fogvesztéshez vezet.

A fogágybetegség tünetei

A tünetek és intenzitásuk függ a betegség stádiumától. A parodontitis korai szakaszában, amikor még az állapot viszonylag könnyen helyreállítható a megfelelő szájhigiénia kialakításával, a tünetek nehezen vehetők észre. Sokszor a fogorvos hívja fel a figyelmet a plakkokat látván vagy, ha vizsgálat közben az íny vérezni kezd. Ezért is fontos a rendszeres fogászati szűrés!

A tünetek:

 • vérző íny fogmosáskor, ill. fogselyem vagy fogköztisztító használatakor,
 • rossz lehelet,
 • a fogak helyzetének megváltozása (laza fogak),
 • visszahúzódó íny,
 • vörös, érzékeny vagy duzzadt íny,
 • plakk vagy fogkő felhalmozódása a fogakon,
 • fájdalom rágáskor,
 • rossz szájíz,
 • gyulladásos paraméter megemelkedése a vérképben.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Slots J. Periodontitis: facts, fallacies and the future. Periodontol 2000. 2017 Oct;75(1):7-23. doi: 10.1111/prd.12221.

Kumar S. Evidence-Based Update on Diagnosis and Management of Gingivitis and Periodontitis. Dent Clin North Am. 2019 Jan;63(1):69-81. doi: 10.1016/j.cden.2018.08.005. Epub 2018 Oct 29.

Slots J. Primer on etiology and treatment of progressive/severe periodontitis: A systemic health perspective. Periodontol 2000. 2020 Jun;83(1):272-276. doi: 10.1111/prd.12325.

Periodontal (gum) disease: Causes, symptoms, and treatments. (2013).
nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/GumDiseases/PeriodontalGumDisease.htm

Mariotti A, Monroe PJ. Pharmacologic management of periodontal diseases using systemically administered agents. Dent Clin North Am. 1998 Apr;42(2):245-62.

Forrás