06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Pajzsmirigy betegségek tünetei

 1. Testsúly változása: akár súlycsökkenés, lesoványodás, mely pajzsmirigy túlműködésben észlelhető, de sokkal gyakoribb a testsúly gyarapodása, fokozatos vagy hirtelen hízás, melyet alulműködésben láthatunk. Ezek hátterében a pajzsmirigy hormonok alapanyagcserére kifejtett hatása áll.
 2. Fáradtság, krónikus fáradtság, kimerültség érzése, mely a pajzsmirigy működés mindkét állapotában előfordulhat.
 3. Alvászavar fontos tünetként jelentkezhet pl. a pajzsmirigy túlműködésében.
 4. Gombóc érzése a torokban. Ezt nemcsak a pajzsmirigy megnagyobbodás, vagy duzzanat okozza, hanem szubjectív érzés is lehet. Nagyon gyakori pl. a pajzsmirigy autoimmun folyamataiban.
 5. Nyaki szorítás, „nyakban érzett szurkálás”, fájdalom, nyelési, légzési zavar, rekedtség. Megjelenhet az autoimmun gyulladásokban, de a megnagyobbodott pajzsmirigy (struma, golyva esetén is), mely nyomhatja a légcsövet, nyelőcsövet is akár.
 6. Hangulati ingadozások, lehangoltság, esetleg depresszió vagy akár szorongás. A pajzsmirigy működési zavarait gyakran kíséri.
 7. Menstruációs zavarok, terméketlenségi problémák, szexuális funkció zavarok. Fontos és kiemelt a pajzsmirigy hormonok szerepe a petesejtek érésében, a várandóságban, valamint a nemi működésekben. Cikluszavarok, rövidült vagy hosszabb menstruációs ciklus jelentkezhet. Csökkenhet a libido.
 8. Bélrendszeri panaszok, főként székrekedés, de lehet hasmenés is. Fontos a pajzsmirigy hormonok szerepe a bél működésében, a túlműködésben klasszikusan a jelentős étvágy, táplálkozás mellett fogyás, hasmenés jelentkezik. Alulműködésben azonban a székrekedés mellett hízás alakulhat ki.
 9. Haj, bőr-köröm eltérések. Gyakori tünet lehet a hajhullás, töredezett haj, töredezett köröm, bőrszárazság megjelenése.
 10. Laboratóriumi eltérések is kialakulhatnak pajzsmirigy betegségek következtében, pl. a koleszterin szint emelkedése vagy csökkenése, vércukor szint emelkedés, májfunkciós értékek emelkedése, stb.
 11. Kardiológiai – szív eltérések, melyek akár EKG vizsgálattal észlelhetőek, de szív ultrahang kapcsán is. Pl. kezeletlen, súlyos pajzsmirigy alulműködésben a szívburokban folyadék is felszaporodhat, fulladást, fizikai terhelhetőség csökkenést okozva.
 12. Mozgásszervi, izom-ízületi panaszok, fájdalom is kialakulhat, mely kapcsolatos lehet az ödéma-vizenyő képződéssel is. De kéz alagút szindróma esetén is célszerű pajzsmirigy betegség vizsgálata.

 

Dr. Jakab Csilla 

orvosigazgató

Endokrinológia-pajzsmirigy vizsgálat
Forrás: http://www.hungariamed.hu/211-pajzsmirigy-betegsegek-tunetei