06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködésről vagy latinul hypothyreosisról (hipotireózis) akkor beszélünk, amikor valamilyen okból a pajzsmirigy sejtek nem tudnak annyi pajzsmirigy hormont termelni, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne.

Ez számos okból kialakulhat. Jelenleg a leggyakoribb oka a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, melyet thyroiditisnek nevezünk. De hátterében kisebb pajzsmirigy lebenyek, a pajzsmirigy sejtek egyéb károsodása is állhat, de kialakulhat a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása után is. Az alulműködés vizsgálatához hozzátartozik a hátterének a felderítése is.

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők ritkán lehetnek akár teljesen tünetmentesek is, de járhatnak enyhe vagy súlyos klinikai tünetekkel.

Nézzük a leggyakoribb tüneteit!

Testsúlyproblémák – hízás, székrekedés, arc-végtag vizenyő (ödéma), krónikus fáradtság érzése, menstruációs problémák, terméketlenségi zavarok, libidó csökkenés, bőrszárazság, hajhullás, töredezett haj-köröm, fázékonyság, memória zavar, meglassultság, fizikai terhelhetőség csökkenése, magas koleszterin szint, magasabb vércukor szint, magasabb májfunkciós értékek, hangulati ingadozás, depresszió, alvászavarok, izom-ízületi panaszok, gyengeség.

A fenti tünetek akár önálló előfordulása, akár több tünet előfordulása esetén mindig gondoljunk pajzsmirigy betegség – pajzsmirigy alulműködés fennállására, forduljunk orvoshoz, kivizsgálása feltétlenül indokolt.

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisának felállítása

A kivizsgálás során vérvizsgálatok és pajzsmirigy ultrahang alapvetően szükséges.

Vérvizsgálatok során: TSH (agyalapi mirigy szabályozó hormonja), szabad T4 és szabad T3 mérése mellett (a pajzsmirigy működő hormonjai) az autoimmun marker – az anti TPO mérése is szükséges, fontos. Emellett rutin laborvizsgálatok is szükségesek: kiemelten vércukor, vese-májfunkciós értékek, vérkép-vérszegénység vizsgálata, vérzsírok (koleszterin-triglicerid) meghatározása. (Ilyenkor azonban „teljes nagylabor” vizsgálat végzése is ajánlott).

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálja: a pajzsmirigy méretét, a szerkezetet, a pajzsmirigy sejtes károsodását, a pajzsmirigy vérellátását, esetleges göbök jelenlétét, azok szerkezetét, a légcsőhöz való viszonyt, a nyirokcsomókat.

A két fő diagnosztikai lépés után az endokrinológus szakorvos véleményezi, esetleges további szükséges vizsgálatokat elrendel (pl. a göb aspirációs biopsziás vizsgálata), és a kezelés szükségességét, dózisát, és az ellenőrző vizsgálatok idejét meghatározza.

 

Dr. Jakab Csilla 

orvosigazgató

 

Endokrinológia-pajzsmirigy vizsgálat
Forrás: http://www.hungariamed.hu/212-pajzsmirigy-alulmukodes