06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Vashiányos vérszegénység II.

 • vörösvértestek (RBC-k) száma,
 • fehérvérsejtek (WBC) száma,
 • hemoglobin szint,
 • hematokrit szint (a vér sejtes alkotóinak aránya a teljes vértérfogathoz viszonyítva),
 • vérlemezkék.

Vashiányos vérszegénység esetén a hematokrit és a hemoglobin szintje alacsony. Az RBC-k mérete általában kisebb, a normálnál.

Emellett orvosa további vérvizsgálatokat rendelhet el annak megállapítására, hogy mennyire súlyos a vérszegénysége.

Mikroszkópikus vérvizsgálatok információt nyújtanak, többek között a vörösvértest méretéről, színéről (a vörösvértestek halványak, ha vashiány áll fent).

Kérhet vizsgálatot a ferritin szint, transzferrin szint meghatározására.A ferritin egy olyan fehérje, amely segíti a vas tárolását a szervezetben. Az alacsony ferritinszint alacsony vasraktározásra utal. Azonban, ha gyulladás van a szervezetben, az érték fals információt szolgáltathat.

A transzferrin a vasat szállító fehérje, melynek mennyisége megemelkedik vashiány esetén.

Ha orvosa arra gyanakszik, hogy belső vérzés okozza a vérszegénységet, kérhet székletvizsgálatot okkult vér után kutatva. A székletében lévő vér jellegétől függően jelezheti a gyomor, ill. a bél különböző szakaszainak vérzését.

Szövődmények

Az enyhe vashiányos vérszegénység általában nem okoz szövődményeket. Kezelés nélkül azonban a vérszegénység súlyosbodhat, és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a következőket:

 • Szív problémák. A vashiányos vérszegénység gyors vagy szabálytalan szívveréshez vezethet. Ennek oka, hogy a szívnek több vért kell pumpálnia, hogy kompenzálja az oxigénhiányt. Hosszútávon megnagyobbodott szívhez vagy szívelégtelenséghez is vezethet.
 • Terhességi komplikációk. Terhes nőknél a súlyos vashiányos vérszegénység koraszüléshez és alacsony születési súlyhoz vezethet.
 • Növekedési problémák. Csecsemőknél és gyermekeknél az állapot késleltetett növekedéshez és fejlődéshez vezethet.
 • Ezen kívül a vashiányos vérszegénységben szenvedőknél gyakrabban fordulnak elő fertőzések.

Kezelés

Étrend kiegészítők

A vas tabletta segíthet a szervezet vas szintjének helyreállításában.

Ezek mellékhatásként székrekedést,ill. fekete székletet okozhatnak. Ha a székrekedés súlyos, ill. gyomor bántalom lép fel orvosa más kiegészítők kipróbálását vagy intravénás beadást írhat elő. Antacidok, savcsökkentők akadályozhatják a felszívódását.

Rutinszerű szedése nem javasolt, mivel a túl magas vasszint károsíthatja a szerveket!

Diéta

Magas mennyiségű vasat tartalmazó élelmiszerek:

 • vörös hús,
 • sötétzöld, leveles zöldségek,
 • aszalt gyümölcsök,
 • olajos magvak,
 • tojás,
 • tenger gyümölcsei.

Fontos, hogy az állati eredetű vas felszívódása lényegesen jobb, mint a növényi termékekből származó, így előfordulhat, hogy a vegán étrendet követőknek is kiegészítésre van szükségük. Emellett az élelmiszerben lévő más anyagok is befolyásolhatják a hasznosulást. Pl. köztudott, hogy a spenótnak magas a vastartalma, azonban arról kevesen tudnak, hogy a benne lévő oxálsav gátolja a felszívódását.

A C-vitamin segíti a felszívódást, gyakran étrendkiegészítők mellé is ajánlják szedését, ill. hatásos lehet citrusféléből nyert gyümölcslével bevenni a vastabblettát.

A vérzés kiváltó okának kezelése

A vas-kiegészítők nem segítenek, ha belső vérzés okozza a hiányt, így a vérzés forrását kell megszüntetni. Ha erős menstruációs vérzés okozza a hiányt, fogamzásgátló tablettát írhatnak fel, mely a havi vérzés erősségét is csökkenti.

Nagyon súlyos esetben a vérátömlesztés is szóba jöhet.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Auerbach M, Adamson JW. How we diagnose and treat iron deficiency anemia. Am J Hematol. 2016 Jan;91(1):31-8. doi: 10.1002/ajh.24201. Epub 2015 Nov 17. PMID: 26408108.

Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020 Feb;287(2):153-170. doi: 10.1111/joim.13004. Epub 2019 Nov 12. PMID: 31665543.

Iron-Deficiency Anemia. Health Topics.National Heart, Lung and Blood Institute.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/214-vashianyos-verszegenyseg-ii