06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Zsírmáj III. Étrendi kezelése

Kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a legnagyobb a NASH-ból származó májbetegségek, például a cirrózis vagy a rosszindulatú daganat kialakulásának kockázata.

Az alkohol mellett az elhízás a legerőteljesebb kockázati tényezője ennek a májbetegségnek.

Bizonyítékok alapján elmondható, hogy a súlycsökkenés elősegíti a májzsír csökkenését a NAFLD-ben szenvedő felnőtteknél, függetlenül attól, hogy a fogyást egyedül étrendi változtatással, műtéttel vagy testmozgással kombinálva érték el.

 

Szénhidrátok szerepe a betegségben

A kutatók szerint a NAFLD-ben szenvedőknél a májban felhalmozódott zsír csupán 16% -a származik étkezési zsiradékból. Anagyobb része az úgynevezett „de novo lipogenezi”s során keletkezik, mely a zsírsavak tápanyagokból való felépítését jelenti. Ennek során a felesleges szénhidrátok zsírokká alakulnak. A raktározódás növekszik fruktózban gazdag ételek és italok magas bevitele esetén is.

Egy tanulmányban miszerint elhízott felnőtteknél, akik három hétig nagy mennyiségű finomított szénhidrátot fogyasztottak, átlagosan 27%-kal emelkedtek a májzsír értékek, annak ellenére, hogy súlyuk csak 2%-kal nőtt.

Az alacsony finomított szénhidráttartalmú ételek fogyasztása segíthet a NAFLD visszafordításában, a progresszió csökkentésében.

Mediterrán étrend

Egy tanulmány szerint a vérzsírok és az inzulinrezisztencia lényegesen jobban csökkent, amikor az emberek mediterrán étrendre tértek át, mint akkor, amikor alacsony zsírtartalmú, magasabb szénhidráttartalmú étrendet követtek, bár a fogyás mindkét étrend esetén hasonló volt.

A mediterrán étrendnek számos változata létezik, de általában magában foglalja a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák, halak, tenger gyümölcsei és az olívaolaj fogyasztását. Az étrend főként növényi eredetű élelmiszereket tartalmaz. Mértékkel fogyasztandó a baromfi, tojás, sajtok és joghurt félék. Ritkán ehető vörös hús. Kerülni szükséges a hozzáadott cukrokat, cukorral édesített italokat, feldolgozott húsokat, transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket, hidrogénezett növényi olajokat, gyors ételeket, magasan feldolgozott készételeket.

A kutatók megfigyelték, hogy ezekben az országokban az emberek általánosan egészségesebbek voltak az amerikaiakhoz képest, és kevesebb olyan krónikus betegséggel küzdő ember volt, mely betegségek többsége az életmódbeli tényezőkből fakad. Ezt követően számos tanulmány bizonyította, hogy a mediterrán étrend elősegíti a fogyást, valamint segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget.

NAFLD-ben és NASH-ben ajánlott élelmiszerek

-Omega-3 zsírsav, mely jelentősen csökkentheti a trigliceridszintet, az LDL koleszterin szintet, emeli a HDL koleszterin szintet és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami főként tengeri halakban található meg, mint pl. lazac. Ha nem fogyasztunk rendszeresen halakat, akkor a szükséges mennyiség halolaj kapszula formájában is bevihető.

-Egyszeresen telítetlen zsiradékok, például az olívaolaj, az avokádó és a diófélék.

-Tejsavófehérje,mely segíthet a májban lévő zsír és a májenzimszint csökkentésében.

-Rost (zöldségek, gyümölcsök), mely csökkentheti a májzsírt, a májenzimek szintjét és növelheti az inzulinérzékenységet.

-Teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Elias MC, Parise ER, de Carvalho L, Szejnfeld D, Netto JP. Effect of 6-month nutritional intervention on non-alcoholic fatty liver disease. Nutrition. 2010 Nov-Dec;26(11-12):1094-9. doi: 10.1016/j.nut.2009.09.001. Epub 2009 Dec 22. PMID: 20022466.

Scaglioni F, Marino M, Ciccia S, Procaccini A, Busacchi M, Loria P, Lonardo A, Malavolti M, Battistini NC, Pellegrini M, Carubbi F, Bellentani S. Short-term multidisciplinary non-pharmacological intervention is effective in reducing liver fat content assessed non-invasively in patients with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2013 Sep;37(4):353-8. doi: 10.1016/j.clinre.2012.10.009. Epub 2012 Dec 27. PMID: 23273500.

Al-Jiffri O, Al-Sharif FM, Abd El-Kader SM, Ashmawy EM. Weight reduction improves markers of hepatic function and insulin resistance in type-2 diabetic patients with non-alcoholic fatty liver. Afr Health Sci. 2013 Sep;13(3):667-72. doi: 10.4314/ahs.v13i3.21. PMID: 24250305; PMCID: PMC3824460.

Albhaisi, S., & Sanyal, A. (2018). Recent advances in understanding and managing non-alcoholic fatty liver disease. F1000Research, 7, F1000 Faculty Rev-720. https://doi.org/10.12688/f1000research.14421.1

Tolman, K. G., & Dalpiaz, A. S. (2007). Treatment of non-alcoholic fatty liver disease. Therapeutics and clinical risk management, 3(6), 1153–1163.

Donnelly KL, Smith CI, Schwarzenberg SJ, Jessurun J, Boldt MD, Parks EJ. Sources of fatty acids stored in liver and secreted via lipoproteins in patients with nonalcoholic fatty liver disease. J Clin Invest. 2005 May;115(5):1343-51. doi: 10.1172/JCI23621. PMID: 15864352; PMCID: PMC1087172.

Browning JD, Baker JA, Rogers T, Davis J, Satapati S, Burgess SC. Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):1048-52. doi: 10.3945/ajcn.110.007674. Epub 2011 Mar 2. PMID: 21367948; PMCID: PMC3076656.,

Chitapanarux T, Tienboon P, Pojchamarnwiputh S, Leelarungrayub D. Open-labeled pilot study of cysteine-rich whey protein isolate supplementation for nonalcoholic steatohepatitis patients. J Gastroenterol Hepatol. 2009 Jun;24(6):1045-50. doi: 10.1111/j.1440-1746.2009.05865.x. PMID: 19638084.

Bozzetto L, Prinster A, Annuzzi G, Costagliola L, Mangione A, Vitelli A, Mazzarella R, Longobardo M, Mancini M, Vigorito C, Riccardi G, Rivellese AA. Liver fat is reduced by an isoenergetic MUFA diet in a controlled randomized study in type 2 diabetic patients. Diabetes Care. 2012 Jul;35(7):1429-35. doi: 10.2337/dc12-0033. PMID: 22723581; PMCID: PMC3379578.

Pacifico L, Bonci E, Di Martino M, Versacci P, Andreoli G, Silvestri LM, Chiesa C. A double-blind, placebo-controlled randomized trial to evaluate the efficacy of docosahexaenoic acid supplementation on hepatic fat and associated cardiovascular risk factors in overweight children with nonalcoholic fatty liver disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015 Aug;25(8):734-41. doi: 10.1016/j.numecd.2015.04.003. Epub 2015 Apr 25. PMID: 26026214.

Qin Y, Zhou Y, Chen SH, Zhao XL, Ran L, Zeng XL, Wu Y, Chen JL, Kang C, Shu FR, Zhang QY, Mi MT. Fish Oil Supplements Lower Serum Lipids and Glucose in Correlation with a Reduction in Plasma Fibroblast Growth Factor 21 and Prostaglandin E2 in Nonalcoholic Fatty Liver Disease Associated with Hyperlipidemia: A Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2015 Jul 30;10(7):e0133496. doi: 10.1371/journal.pone.0133496. PMID: 26226139; PMCID: PMC4520650.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/218-zsirmaj-iii-etrendi-kezelese