06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Húgyúti fertőzés cukorbetegségben

 Diabetes mellitus és a fertőzések kapcsolata I.

Ismert, hogy cukorbetegségben szenvedő emberek fertőző betegségekre való kockázata magas, különösen, ha vércukorszintjük kontrollálatlan.

A cukorbetegek krónikus magas vércukorszintjük (hiperglikémia) acidózist eredményezhet, ami csökkenti az immunrendszer aktivitását.

Az acidózis és a hiperglikémia kezelése esetén az immunrendszer megfelelő működése helyreállhat.

Húgyúti fertőzések

Cukorbetegeknél az egyik leggyakoribb fertőzés a húgyúti fertőzés, amelyet leggyakrabban baktériumok okoznak, de gombák, ritkábban vírusok is előfordulhatnak. Leggyakoribb bakteriális kórokozó a K. pneumoniae és az E. coli.

A húgyúti fertőzés bárhol előfordulhat a húgyúti traktusban. A húgyúti traktus a vesékből, a húgyvezetékből, a húgyhólyagból és a húgycsőből áll. Leggyakrabban az alsó traktus, a húgyhólyag és a húgycső érintett. A fertőzés azonban érintheti a húgyvezetékeket és a veséket is. Ezek fertőzöttsége ritkábban fordul elő, azonban lefolyásuk súlyosabb.

Számos tényező kapcsolódik a húgyúti fertőzések megnövekedett kockázatához cukorbetegeknél, mint a hiperglikémia, az életkor, a diabéteszes nephropathia vagy a csökkent immunitás. A magas vércukorszint megterhelheti a veséket, amik idővel képtelenek visszatartani a cukrot, így a glükóz nagy része a vizelettel ürül a szervezetből.

Tünetek

Az alsó traktus érintettsége estén előforduló tünetek:  

 • égő érzés vizeléskor
 • gyakori vizeletürítési kényszer, vizeletürítés nélkül
 • a vizelet tartásának nehézsége (sürgős vizelési érzés)
 • véres, zavaros vizelet
 • kólára vagy teára hasonlító vizelet
 • erős szagú vizelet
 • kismedencei fájdalom
 • rektális fájdalom

A felső traktus tünetei:

 • derék táji panaszok
 • hidegrázás
 • láz
 • hányinger
 • hányás

A felső traktus fertőzése életveszélyes is lehet, ha a baktériumok a vérbe kerülnek. Ez az uroszepszisnek nevezett állapot, mely részben alacsony vérnyomással, sokkos állapottal társul és akár halált is okozhat.

Megelőzés

Legfontosabb az alapbetegség kezelése, vagyis a vércukorszint kordában tartása.

A probiotikumok hasznosak lehetnek a bakteriális fertőzések kiújulásának megelőzésében. A normális hüvelyi flórában a lactobacillusok dominálnak, melyek jelenléte csökkentik a fertőzés kialakulásának kockázatát, így lactobacillusok orális vagy hüvelyi alkalmazása egy lehetséges megelőző stratégia.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel, a vizeletvisszatartás elkerülése, a megfelelő higiénia.

Diagnózis

A diagnózis vizeletvizsgálat által történik, melyből meghatározható a korokozó típusa.

Kezelés

Az fertőzés kezelése a kiváltó októl függ. A legtöbb esetben baktériumok okozzák. Ez esetben antibiotikumos kezelés szükséges.

A kezelést mihamarabb szükséges kezdeni, mivel a kezeletlen húgyúti fertőzések súlyosbodhatnak, tovább terjedhetnek. A felső húgyutakra terjedő fertőzést sokkal nehezebb kezelni, és súlyos szövődményeket okozhat.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Casqueiro J, Casqueiro J, Alves C. Infections in patients with diabetes mellitus: A review of pathogenesis. Indian J Endocrinol Metab. 2012 Mar;16 Suppl 1(Suppl1):S27-36. doi: 10.4103/2230-8210.94253.

Hoepelman AI, Meiland R, Geerlings SE. Pathogenesis and management of bacterial urinary tract infections in adult patients with diabetes mellitus. Int J Antimicrob Agents. 2003;22:35–43. doi: 10.1016/S0924-8579(03)00234-6. 

Ahmed H, et al. (2017). Long-term antibiotics for prevention of recurrent urinary tract infection in older adults: Systematic review and meta-analysis of randomized trials. DOI:
dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015233

Muller L, et al. Increased risk of common infections in patients with type 1 and type 2 diabetes mellitus. Clin Infect Dis. 2005;41:281–288. doi: 10.1086/431587.

Forrás