06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Endokrin rendszer

A test megfelelő működéséhez a szervezet különböző részeinek és szerveinek kommunikálniuk kell egymással, hogy biztosítsák az állandó belső környezetet, azaz a homeosztázis fenntartását. A test különböző régiói közötti kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet megfelelően reagálhasson a belső és külső környezet bármilyen változására.

Két rendszer segíti a kommunikáció biztosítását: az idegrendszer és a hormonális rendszer. A két kommunikációs rendszer kiegészíti egymást, ill. kölcsönhatásba lép egymással: az idegrendszer ingerei befolyásolhatják bizonyos hormonok felszabadulását és fordítva.

A hormonok a szervezet kémiai hírvivői. Ezek az anyagok az endokrin mirigyekben termelődnek és a véráramba ürülnek. A hormonok a vér útján a célsejtekbe kerülnek. Bizonyos hormonnak csak néhány specifikus célsejtje van, míg más hormonok több sejttípust is érintenek az egész testben.

Amikor a legtöbb ember meghallja a „hormonok” szót, a menopauza, a hőhullámok és a hangulatváltozások képeit idézi fel.A hormonok azonban születésünktől kezdve rengeteg testi funkciót meghatároznak, pl.: az étvágyunkat, alvási szokásainkat, a stresszre való reagálást, libidónkat, hangulatunkat.A hipotalamusz (egy kis régió az agyban) számos serkentő és gátló hormont termel. A hipofízis (agyalapi mirigy) egyes hormonjai más, a test különböző régióiban található mirigyekre hat, míg egyes hormonjai közvetlenül befolyásolják a célszerveket. A mellékvese, amely szteroid hormonokat (pl.: kortizol) és katekolaminokat (pl.: adrenalin) termel, a pajzsmirigy, ami elsődlegesen az anyagcsere sebességét és az agyi fejlődést szabályozza (pl.: tiroxin), de többmirigy is van, ami szintén hatással van a szervezetre, pl.: hasnyálmirigy, mellékpajzsmirigy.

A hormonrendszer szabályozása rendkívül fontos, mivel apró változások is komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A test homeosztázisának fenntartása és a környezeti változásokra való megfelelő reagálás érdekében a hormontermelést és a szekréciót szigorúan ellenőrizni kell. Ennek az ellenőrzésnek az elérése érdekében számos testi funkciót nem egyetlen hormon, hanem több egymásra ható hormon szabályoz.

A legtöbb esetben a hipotalamusz kiválasztja az úgynevezett felszabadító hormonokat, amelyek a vér útján az agyalapi mirigybe jutnak. Ott, ezek a hormonok az agyalapi mirigy hormonjainak termelését és kiválasztódását eredményezik, amelyeket a vér a célmirigyeikbe (például a mellékvesékbe, az ivarmirigyekbe vagy a pajzsmirigybe) szállít. Ezekben a mirigyekben az agyalapi mirigy hormonjainak kölcsönhatása olyan hormonok felszabadulását eredményezi, amelyek végső soron befolyásolják szervek működését.

Nézzünk egy példát: a hipotalamusz egyik hormonja a TRH (Tirotropinfelszabadító hormon) serkenti az agyalapi mirigy egyik hormonjának, a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) felszabadulását, mely a célszervben (pajzsmirigyben) serkenti a pajzsmirigyhormonok felszabadulását (T3, T4 hormonok).

A célmirigyektől származó folyamatos visszajelzés biztosítja a hipotalamusznak és az agyalapi mirigynek, hogy ezek megfelelő mennyiségű hormont termeljenek. Amikor a hormon mennyisége elér egy bizonyos szintet a vérben, a hipotalamusz és/vagy az agyalapi mirigy csökkenti a hormontermelést.

Pl. a pajzsmirigyhormonok (T3, T4 hormonok), ha megfelelő mennyiségben vannak jelen a vérben, gátolják a TSH felszabadulását, ezáltal nem termelődik több pajzsmirigyhormon, vagyis egy állandó és az igényeknek megfelelő pajzsmirigyhormon koncentráció alakul ki a vérben.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Johnstone C, Hendry C, Farley A, McLafferty E. Endocrinesystem: part 1. Nurs Stand. 2014 May 27;28(38):42-9. doi: 10.7748/ns.28.38.42.e7471.

Neumann AM, Schmidt CX, Brockmann RM, Oster H. Circadianregulation of endocrinesystems. AutonNeurosci. 2019 Jan;216:1-8. doi: 10.1016/j.autneu.2018.10.001. Epub 2018 Oct 22.

Daniel P. M. (1976). Anatomy of thehypothalamus and pituitarygland. Journal of clinicalpathology. Supplement (Association of ClinicalPathologists), 7, 1–7.https://doi.org/10.1136/jcp.s1-7.1.1

Hendry C, Farley A, McLafferty E, Johnstone C. Endocrinesystem: part 2. Nurs Stand. 2014 Jun 3;28(39):43-8. doi: 10.7748/ns.28.39.43.e7778.

Forrás