06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

A pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy hormonjai

A két lebenyből álló pajzsmirigy a légcső előtt, a gége alatt helyezkedik el. A mirigy két szerkezetileg rokon hormont termel, a tiroxint (T4) és a trijód-tironint (T3).
A T4 a pajzsmirigyben termelt hormon kb. 90 százalékát teszi ki. Azonban a T4 hormon nagyobb része a májban és a vesében T3 hormonná alakul.
Mindkét hormon egyik fő építőköve a jód, melyet táplálkozással juttathatunk a szervezetünkbe. A jód felszívódik a bélből és a véráramba kerül, majd igény szerint a pajzsmirigybe, ahol pajzsmirigyhormonok előállítására használódik fel.
A pajzsmirigyet a tirotropin felszabadító hormon (TRH) és a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szabályozza. A hipotalamuszban termelődő TRH serkenti az agyalapi mirigyet a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) termelésére.
Orvosa TSH tesztet végezhet a pajzsmirigyhormon rendellenes szintjének meghatározására, alul- vagy túlműködő pajzsmirigy szűrésére.
A normál tartomány feletti érték általában azt jelzi, hogy a pajzsmirigy alulműködik. Amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, az agyalapi mirigy több TSH-t szabadít fel, hogy megpróbálja azt stimulálni. A normál tartomány alatti érték azt jelenti, hogy a pajzsmirigy túlműködik. Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, az agyalapi mirigy kevesebb TSH-t szabadít fel. Az eredményektől függően orvosa további vizsgálatokat végezhet a diagnózis megerősítéséhez pl. T3, T4 mérése.
A pajzsmirigyhormonok a test szinte összes szövetének anyagcseréjét befolyásolják. Például a pajzsmirigyhormon stimulálja a test hőtermelésében szerepet játszó fehérjék termelését, amely elengedhetetlen a testhőmérséklet fenntartásához.
Számos metabolikus folyamatra hatással van, mint a szénhidrátok, fehérjék és lipidek lebontására, szabályozza, hogy a test hogyan használja fel a tápanyagokat energiatermelésre, valamint befolyásolja a szervezet érzékenységét más hormonokkal szemben.
Ezen metabolikus hatások mellett a pajzsmirigyhormon alapvető szerepet játszik a központi idegrendszer fejlődésében a késői magzati és a korai posztnatális fejlődési szakaszban.
Továbbá a pajzsmirigyhormon a GH-hoz hasonló hatást fejt ki, pl. elősegíti a normális csontnövekedést. Szerepe van a fogak, a bőr és a szőrtüszők normális fejlődésében.
Szükséges az idegrendszer, a szív- és érrendszer, valamint a gyomor-bél rendszer megfelelő működéséhez.

A pajzsmirigyhormon mellett a pajzsmirigy bizonyos sejtjei (C-sejtjei) kalcitonint termelnek, amely hormon segít fenntartani a vér normális kalciumszintjét. Pontosabban, a kalcitonin csökkenti a vér kalciumszintjét azáltal, hogy csökkenti a kalcium felszabadulását a csontokból, a csontok állandó eróziójának a gátlása révén, és gátolja a kalcium visszaszívódását a vesékben. Ezek a hatások ellentétesek a mellékpajzsmirigy hormon (PTH) hatásával.

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy mögött helyezkedik el, és PTH-t (paratireoid hormont) termel. Ez a hormon növeli a vér kalciumszintjét, segít fenntartani a megfelelő kalciumellátást, amely a test számos funkciójához (például izommozgáshoz és a sejteken belüli jelátvitelhez) szükséges. Pontosabban, a PTH a kalcium visszaszívódását és a foszfát vizelettel történő kiválasztását fokozza. A PTH elősegíti a tárolt kalcium felszabadulását a csontokból, így növeli a vér kalciumszintjét. Végül a PTH stimulálja a kalcium felszívódását az ételből a gyomor-bél traktusban.
A PTH kalcium-anyagcserében betöltött központi szerepével összhangban ennek a hormonnak a felszabadulását nem az agyalapi mirigy hormonjai, hanem a vér kalciumszintje szabályozza. Így az alacsony kalciumszint serkenti a PTH felszabadulását, míg a magas kalciumszint elnyomja azt.

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

Hivatkozásjegyzék:
Mullur, R., Liu, Y. Y., & Brent, G. A. (2014). Thyroid hormone regulation of metabolism. Physiological reviews, 94(2), 355–382. https://doi.org/10.1152/physrev.00030.2013Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How does the thyroid gland work? 2010 Nov 17 [Updated 2018 Apr 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279388/AMERICAN THYROID ASSOCIATION. Optimal Thyroid Health for All. Thyroid Function Tests. Available from: http://www.thyroid.org/thyroid-function-tests/