06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

A fogak struktúrája, fogászati állapotok

A legtöbb ember 28 maradandó foggal kezdi felnőttkorát, nem számítva a bölcsességfogakat (alul-felül 2-2 db).

A fogaknak 4 típusa létezik, melyek mindegyike fontos szerepet játszik abban, hogyan eszünk, iszunk és beszélünk.

A különböző típusok a következők:
 • Metszőfogak (alul-felül 4-4 db): azok a véső alakú fogak, amelyek segítenek feldarabolni az ételt. Szerepük van a harapásban, hangképzésben, beszédben, ajkak alátámasztásában, állkapocscsont vezetésében annak mozgása közben.
 • Szemfogak (alul-felül 2-2 db). Ezek a hegyes fogak lehetővé teszik az étel tépését és megragadását. Szerepük van a táplálék megragadásában, szaggatásában, az ajkak alátámasztásában, megtámasztja a metsző fogakat és a kisőrlőket.
 • Kisőrlők (premolarok, alul-felül 4-4 db). Fő funkciójuk a rágás, segít a szemfogaknak a táplálék megragadásában, tépésében, segít az arcforma megtartásában.
 • Nagyőrlők (molarok, alul-felül 6-6 db). Fő feladatuk a rágás, őrlés, biztosítják a fogív folytonosságát, az arc a pofák alátámasztását.

Felépítésük
 • A gyökér a fognak az a része, amely a csontba nyúlik, és a helyén tartja a fogat. Hozzávetőlegesen a fog kétharmadát teszi ki. Nagy részben dentinből áll, kívülről cement takarja, periodontális szalag segítségével rögzül az alveolus csonthoz, belsejében üreg (fogbél vagy pulpa) található, melyben erek, idegek helyezkednek el.
 • A fognyak a korona és a gyökér közötti rész.
 • Az íny, rózsaszínű kötőszövet, amely a fog nyakához és a cementhez kapcsolódik.
 • Pulpa a fog legbelső része, mely erekből és idegekből áll.
 • A fogkorona a fog látható része. Részei az anatómiai korona, a fog felső része, zománc a fog legkülső rétege. Ez, mint a testünk legkeményebb szövete, segít megvédeni a fogakat a káros hatásoktól, valamint rágás okozta erős nyomástól.
 • A dentin mineralizált szövetréteg közvetlenül a zománc alatt. A koronától lefelé a nyakon és gyökéren át nyúlik. Védi a fogakat a hőtől és a hidegtől.
Fogászati állapotok

Fogaink számos feladatot látnak el mindennap, ami fogékonnyá teszi őket a különféle állapotokra.

Szuvasodás, fogüregek

A fogüregek kis lyukak, amelyeket a lepedékben található baktériumok okoznak azáltal, hogy a cukrok lebontásával savat termelnek, mely roncsolja a fogakat. Kezelés nélkül mélyebbre nőhetnek a fogban, végül eljutnak a pulpáig. Ekkor az üregek fájdalmat, hő- és hidegérzékenységet okozhatnak, és fertőzéshez vagy fogvesztéshez vezethetnek.

Fogbélgyulladás (pulpitis)

A pulpitis leggyakrabban egy kezeletlen üreg miatt következik be. A fő tünetek a rendkívül erős fájdalom és érzékenység az érintett fogban. Fertőzéshez vezethet, amely tályogot okozhat a fog gyökerében.

Periodontális betegség

A parodontális betegséget ínybetegségnek is nevezik. Gyakori tünetei a vörös, duzzadt, vérző vagy visszahúzódó íny. Rossz leheletet, fájdalmat, érzékenységet és laza fogakat is okozhat. A dohányzás, bizonyos gyógyszerek és a rossz szájhigiénia növeli a kockázatát.

Malocclusion

A malocclusion a fogak hibás elrendezése. Ez zsúfoltságot, keresztharapást (alulharapást) vagy mélyharapást (túlharapást) okozhat. Gyakran örökletes, de az ujjak szopása, cumi vagy cumisüveg hosszú távú használata, sérült vagy hiányzó fogak, valamint rosszul illeszkedő fogászati ​​készülékek is okozhatják. Általában fogszabályozóval korrigálható.

Bruxizmus  (fogcsikorgatás)

A bruxizmus a fogak csiszolására vagy összeszorítására utal. A bruxizmusban szenvedők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy „csikorgatják” fogaikat, és sokan csak alvás közben teszik. Idővel a bruxizmus megkoptathatja a fogzománcot, ami károsodáshoz és hosszútávon a fog elvesztéséhez is vezethet.

Tályog

A fogtályog bakteriális fertőzés okozta gennyzseb. Fájdalmat okoz, amely az állkapocsba, fülbe vagy a nyakba sugározhat. A tályog egyéb tünetei a fogérzékenység, láz, duzzadt vagy érzékeny, fájdalmas nyirokcsomók és az arc duzzanata. Fontos, hogy azonnal forduljon fogorvoshoz, ha úgy gondolja, hogy fogtályogja lehet. Kezelés nélkül a fertőzés átterjedhet az arcüregre vagy akár az agyra is.

A fogászati állapotok tünetei

Ha a következő tünetek bármelyikét észleli, keresse fel fogorvosát!
 • Fogfájás,
 • állkapocsfájdalom,
 • fog fájdalom, mely a fülbe sugárzik,
 • hő- és hidegérzékenység,
 • édes ételek és italok által kiváltott fájdalom,
 • tartós rossz lehelet,
 • érzékeny vagy duzzadt íny,
 • vörös íny,
 • ínyvérzés,
 • laza fogak,
 • erősen elszíneződött fogak,
 • fogfájdalom és láz.

 

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

forrás: https://www.hungariamed.hu/208-a-fogak-strukturaja-fogaszati-allapotok

Hivatkozásjegyzék:

Arola DD, Gao S, Zhang H, Masri R. The Tooth: Its Structure and Properties. Dent Clin North Am. 2017 Oct;61(4):651-668. doi: 10.1016/j.cden.2017.05.001.Beddis H, Pemberton M, Davies S. Sleep bruxism: an overview for clinicians. Br Dent J. 2018 Sep 28;225(6):497-501. doi: 10.1038/sj.bdj.2018.757. Epub 2018 Sep 21.Bartold PM. Lifestyle and periodontitis: The emergence of personalized periodontics. Periodontol 2000. 2018 Oct;78(1):7-11. doi: 10.1111/prd.12237.Grippaudo C, Paolantonio EG, Antonini G, Saulle R, La Torre G, Deli R. Association between oral habits, mouth breathing and malocclusion. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2016 Oct;36(5):386-394. doi: 10.14639/0392-100X-770.Masucci C, Oueiss A, Maniere-Ezvan A, Orthlieb JD, Casazza E. Qu’est-ce qu’une malocclusion ? [What is a malocclusion?]. Orthod Fr. 2020 Jun 1;91(1-2):57-67. French. doi: 10.1684/orthodfr.2020.11.