06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Hiperaldoszteronizmus – Conn-szindróma

A mellékvesék egyik funkciója az aldoszteron nevű hormon előállítása, amely aktív szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Ezt úgy teszi, hogy fenntartja a nátrium, kálium és a víz egyensúlyát a vérben. A hiperaldoszteronizmus egy endokrin rendellenesség, amikor is a mellékvese túl sok aldoszteront termel. Ennek következtében a test túl sok káliumot veszít és több nátriumot tart vissza, ami növeli a vízvisszatartást, a vér térfogatát és a vérnyomást.

Tünetek

A hiperaldoszteronizmus fő tünete a magas vérnyomás, amely lehet mérsékelten emelkedett, de igen magas is. A magas vérnyomásnak általában nincsenek tünetei, de előfordulhat  fejfájás, szédülés, látási problémák, mellkasi fájdalom, légszomj.

A hiperaldoszteronizmus másik fő tünete a hipokalémia, amely a vér alacsony káliumszintjére utal. A hipokalémia nem mindig okoz tüneteket, egyes esetekben fáradtság, izomgörcsök, fokozott szomjúság, fokozott vizelés, izomgyengeség, szívdobogás érzés jelentkezhet.

Kiváltó okok

A hiperaldoszteronizmusnak két típusa van, az úgynevezett primer (elsődleges) és szekunder (másodlagos) hiperaldoszteronizmus.

Az elsődleges hiperaldoszteronizmust az egyik vagy mindkét mellékvese rendellenes működése okoz. Előfordulhat, hogy túlmüködő mellékvesével születik az egyén vagy az alábbi betegségek következtében alakul, mint: a mellékvese jó vagy rosszindulatú daganata, ill. örökletes, genetikai rendellenességek kapcsán.

A másodlagos hiperaldoszteronizmus esetén a rendellenességet nem közvetlen a mellékvese megbetegedése okozza, hanem más, a mellékvesét is érintő probléma, mely általában a vesék véráramlásának csökkenésével függ össze, mint: a veseartéria elzáródása vagy szűkülete, krónikus májbetegség, szív elégtelenség, ill. vizelethajtó gyógyszerek mellékhatásának következtében.

Diagnosztika

Tünetek alapján elsődleges a laboratóriumi vizsgálat. Vérvizsgálat segítségével ellenőrizhető a kálium, nátrium valamint az aldoszteron és a renin szintje is. A renin a veséje által felszabadított enzim, amely az aldoszteronnal együtt működik a vérnyomás egyensúlyának fenntartása érdekében. A hiperaldoszteronizmusban szenvedők általában alacsony renin szinttel és magas aldoszteron szinttel rendelkeznek.

A vérvizsgálat eredményétől függően orvosa, endokrinológusa más vizsgálatokat is kérhet, mint:

Ultrahang, CT vagy MRI vizsgálat. Ezek a képalkotó tesztek lehetővé teszik orvosa számára, hogy ellenőrizze a mellékvesein vagy környékén esetlegesen fellépő daganatok előfordulását.

Mellékvese vénás mintavétele. Ez magában foglalja a vérminta vételét közvetlenül az egyes mellékvesék vénáiból, és az aldoszteron mennyiségének vizsgálatát. Ha az egyik szerv vérében lényegesen több az aldoszteron, annak oka daganat lehet. Ha mind a kettőben hasonlóan magas az aldoszteronszint, akkor valószínűleg mindkét mirigy túlműködik.

Ha már szed gyógyszert magas vérnyomás ellen, orvosa megkérheti Önt, hogy rövid ideig hagyja abba a szedését, amíg ezeket a vizsgálatokat elvégzi, mivel a hormonszinteket a legtöbb vérnyomás csökkentő és vízhajtó gyógyszer képes befolyásolni, ezért a vizsgálatok fals eredményeket adhatnak.

Kezelés

A hiperaldoszteronizmus kezelése az aldoszteronszint csökkentésére, ill. a magas vérnyomás és az alacsony káliumszint javítására összpontosít. Ennek többféle módja van, attól függően, hogy mi okozza a hiperaldoszteronizmust.

Gyógyszeres kezelés

Leginkább mineralokortikoid receptor antagonistát (például spironolaktont) alkalmaznak, mely blokkolja az aldoszteron szervezetre gyakorolt ​​hatásait, így ellensúlyozva a magas vérnyomást és az alacsony káliumszintet.

Sebészet

Ha a mellékvese daganata áll fenn, akkor felvetődik az érintett oldali szerv eltávolítása.

Életmódváltás

A gyógyszeres kezelés és a műtétek mellett számos életmódbeli változtatást végezhet, melyek segíthetnek ellensúlyozni az aldoszteron hatásait, valamint további egészségügyi előnyökkel is járnak.

Ilyen pl. a
  • kiegyensúlyozott étrend, mely a testsúly és a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet tölt be. Hangsúlyos a nátrium, magnézium, kálium, telített zsiradékok, transz zsírsavak étrendi bevitelének meghatározása,
  • testmozgás, melynek szintén kiemelkedő szerepe van a vérnyomás csökkentésében,
  • káros szenvedélyek mérséklése, felhagyása, mint a rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás.

A kezeletlen hiperaldoszteronizmus szövődményekhez vezethet, a magas vérnyomás következtében nagyobb kockázatot jelenthet a következőkre, mint szívroham, szívelégtelenség, stroke, veseelégtelenség.

 

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

Hivatkozásjegyzék:

Schirpenbach, C., Segmiller, F., Diederich, S., Hahner, S., Lorenz, R., Rump, L. C., Seufert, J., Quinkler, M., Bidlingmaier, M., Beuschlein, F., Endres, S., & Reincke, M. (2009). The diagnosis and treatment of primary hyperaldosteronism in Germany: results on 555 patients from the German Conn Registry. Deutsches Arzteblatt international, 106(18), 305–311. https://doi.org/10.3238/arztebl.2009.0305Pai, S. G., Shivashankara, K. N., Pandit, V., & Sheshadri, S. (2009). Symptomatic hypocalcemia in primary hyperaldosteronism: a case report. Journal of Korean medical science, 24(6), 1220–1223. https://doi.org/10.3346/jkms.2009.24.6.1220Lorenzo Romero JG, Salinas Sánchez AS, Segura Martín M, Hernández Millán I, Ruíz Mondejar R, López Rubio E, Virseda Rodríguez JA. Síndrome de Conn. Aspectos clínicos y quirúrgicos sobre 18 casos de adenoma suprarrenal [The Conn syndrome. The clinical and surgical aspects of 18 cases of adrenal adenoma]. Actas Urol Esp. 1999 Jan;23(1):14-21. Spanish.He BJ, et al. (2013). Aldosterone and cardiovascular disease: the heart of the matter. doi:
10.1016/j.tem.2012.09.004