06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

A fogágybetegség kialakulásának okai

Az embernek több száz különféle baktérium megtalálható a szájában. E baktériumok legtöbbje teljesen ártalmatlan. Azonban ha nem tisztítjuk megfelelően a fogainkat minden nap, a baktériumok elszaporodnak és megtelepednek a fogakon a dentális plakkban. A dentális plakk a fogak felszínéhez erősen tapadó baktériumokból álló filmréteg. Ennek kialakulása leginkább a rossz szájhigiénia következménye. A továbbiakban, ha nem tisztítjuk rendeszeresen és alaposan (a nehezen elérhető helyeken is) fogainkat, a plakkban ásványi sók csapódnak ki, mely elmeszesíti a baktérium réteget.  Ez az ásványi lerakódás fogkő néven ismert. Kialakulása után a baktériumok nagyobb mértékben szaporodnak és a fog gyökere felé is haladnak.

Erre a baktérium növekedésre szervezet immunreakciója az íny gyulladásához vezet.

Az íny tapadása a fog gyökeréhez idővel meglazul, és az íny és a gyökér között ún. periodontális zseb (egy rés) alakulhat ki. Ebben a zsebben káros anaerob baktériumok kolonizálnak, szaporodnak, és méreganyagokat szabadítanak fel, amelyek károsíthatják az ínyt, a csontstruktúrákat, fogakat.

A szájhigiénián kívül alábbi tényezők befolyásolhatják kialakulását:
  • dohányzás, amely a parodontitis egyik legnagyobb kockázati tényezője, mivel káros hatással van a szájüregben található szövetek sejtjeire,
  • 2-es típusú diabétesz,
  • elhízás,
  • hormonális változások, elsősorban a nőknél, amikor nagyfokú hormonális változás lép fel (például menstruáció, terhesség vagy menopauza esetén), melynek következtében érzékenyebbé válhat az íny,
  • az immunrendszert befolyásoló állapotok, például HIV fertőzés; leukémia stb.
  • bizonyos gyógyszerek, amelyek csökkentik a nyál áramlását a szájban,
  • genetika,
  • egyoldalú, helytelen táplálkozás.

 

Diagnózis

A kis mennyiségű plakk szabad szemmel nem látható, azonban fogorvosa egy rutin vizsgálat során, már a korai szakaszban képes felismerni a parodontitis jeleit.

Ha plakk, fogkő vagy mindkettő található a fogakon, a fogorvos eltávolítja ezeket az anyagokat egy professzionális tisztítás révén.

Továbbá felismerése lehetséges parodontális szondával, a gyulladt ínyszél elemelésével, megtekintésével (levegő ráfújással), valamint fogak közötti röntgenfelvétel készítésével.

Fogorvosunk figyelemmel kíséri a parodontális állapotunkat, hogy követhesse az esetleges progressziót (állapotromlást). Ezért  kiemelten fontos, hogy rendszeresen látogassunk el fogorvosi szűrésre, akkor is ha nem érzünk tüneteket vagy fájdalmat!

 

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Kumar S. Evidence-Based Update on Diagnosis and Management of Gingivitis and Periodontitis. Dent Clin North Am. 2019 Jan;63(1):69-81. doi: 10.1016/j.cden.2018.08.005. Epub 2018 Oct 29. PMID: 30447793.

Slots J. Periodontitis: facts, fallacies and the future. Periodontol 2000. 2017 Oct;75(1):7-23. doi: 10.1111/prd.12221. PMID: 28758294.