06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Terhességi cukorbetegség

Terhesség alatt egyes nőknél, a normálisnál magasabb lesz a vércukorszint. Ezt az állapotot gesztációs diabétesznek (GDM) vagyis terhességi cukorbetegségnek nevezik. A terhességi cukorbetegség általában a terhesség 24. és 28. hete között alakul ki.

Ha terhesség alatt terhességi cukorbetegsége alakul ki, az nem azt jelenti, hogy terhessége után cukorbeteg lesz, azonban növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a jövőben.

Ha nem, vagy rosszul kezelik, számos szövődmény kockázata felmerül, mely mind az anyát, mind a csecsemőt érintheti.

Tünetek

Ritkán fordul elő, hogy a terhességi cukorbetegség tüneteket okoz. Ha mégis tapasztalnak tüneteket, azok általában enyhék. Tünetek közt szerepelhet:
 • fokozott fáradékonyság,
 • homályos látás,
 • fokozott szomjúság érzés,
 • fokozott vizelési inger.
Kiváltó ok

A terhességi cukorbetegség pontos oka nem ismert, de valószínűleg a hormonális változások játszanak szerepet a kialakulásában. Terhesség során bizonyos hormonok mennyisége megnövekszik, melyek csökkenthetik az inzulinérzékenységet.

Ezek a hormonok segítenek fenntartani a terhességet. A csökkent inzulin érzékenység fokozott inzulin termelést von maga után a kompenzálás érdekében, azonban amennyiben ez már nem elegendő a kismama vércukorszintje megemelkedik, és terhességi cukorbetegség alakul.

Kockázati tényezők

Nagyobb a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha:
 • a kismama 35 évesnél idősebb,
 • magas a vérnyomása,
 • családjában van cukorbeteg személy,
 • túlsúlyos volt, mielőtt teherbe esett,
 • nagymértékű súlygyarapodás történt a terhesség alatt,
 • az anya korábbi várandósága alatt terhességi cukorbetegségben szenvedett,
 • korábban glükokortikoid kezelésben részesült,
 • policisztás petefészek szindrómában (PCOS), acanthosis nigricansban vagy egyéb, inzulinrezisztenciával összefüggő állapotban szenved,
 • várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fent.
Diagnózis

Ha a terhesség kezdetén nem ismert cukorbetegség, ill. normális a vércukorszint, akkor orvosa a 24-28. terhességi hétben terheléses vércukor vizsgálatot rendel el.

A terheléses vércukor vizsgálat vagy orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) során egy éhgyomri vérvétel történik, majd 75 gramm cukrot tartalmazó oldatot szükséges a kismamának elfogyasztani. Ezt követően 120 perc múlva egy újabb vérvételre kerül sor. Ha 120 perc elteltével az érték magasabb, mint 6,4 mmol/l kezelés szükséges.

Kezelés

Ha terhességi cukorbetegséget diagnosztizálnak a kezelési terv a megemelkedett vércukorszint értékétől függ. A legtöbb esetben elegendő a diétás kezelés, amikor az orvos által egy adott szénhidrátmennyiséget meghatározva kell étkeznie a kismamának, kerülve a natív cukrokat és a gyorsan felszívódó élelmi anyagokat.

Bizonyos esetekben szükség lehet inzulinnal történő kezelésre is.

Szövődmények

Ha a terhességi cukorbetegségét nem sikerül megfelelően kezelni, akkor a vércukorszint magasabb maradhat a terhesség ideje alatt a normálnál. Ez komplikációkhoz vezethet a terheség és szülés során, valamint befolyásolhatja gyermeke egészségét. Például, amikor a baba megszületik, előfordulhat, hogy:
 • magasabb a születési súlya,
 • alacsonyabb a vércukorszintje, valamint,
 • légzési nehézségek léphetnek fel,
 • az élet későbbi szakaszaiban nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Megelőzés

Sajnos nincs olyan elfogadott módszer, mellyel a terhességi cukorbetegséget meg lehet előzni, azonban az egészséges életmód csökkentheti az állapot kialakulásának esélyét.

Ha már fenáll a terhességi cukorbetegség egyik kockázati tényezője, kiemelten fontos a helyes, egészségmegőrző táplálkozás és a rendszeres mozogás.

Ha túlsúllyal rendelkezik az egyén és a közeljövőben gyermekvállalást tervez, még terhessége előtt próbáljon veszíteni a súlyából. Még a kismértékű súlycsökkenés is hozzájárulhat a terhességi cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

Hivatkozásjegyzék:

Centers for Disease Control and Prevention. (2011). National Diabetes Fact Sheet: National estimates and general information on diabetes and prediabetes in the United States, 2011. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention.American Diabetes Association. (2011). Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes Care, 34 (Supplement 1), S62-S69.ACOG Practice Bulletin No. 190: Gestational Diabetes Mellitus, Obstetrics & Gynecology: February 2018 - Volume 131 - Issue 2 - p e49-e64 doi: 10.1097/AOG.0000000000002501https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbetegsegThe Human Placenta in Gestational Diabetes MellitusGernot Desoye, Sylvie Hauguel-de MouzonDiabetes Care Jul 2007, 30 (Supplement 2) S120-S126; DOI: 10.2337/dc07-s203Craig L, Sims R, Glasziou P, Thomas R. Women's experiences of a diagnosis of gestational diabetes mellitus: a systematic review. BMC Pregnancy Childbirth 2020; 20(1): 76.