06-1-2030091
  1117 Budapest, Fehérvári út 44.
    

Diabetes mellitus és a bőrbetegségek kapcsolata I.

A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus anyagcsere rendellenesség, melyben a szervezet nem képes megfelelően felhasználni a cukrot (glükózt). A glükóz nem tud a sejtekbe jutni, ezért a vércukorszint magas lesz. Ez olyankor fordul elő, amikor a szervezet vagy nem reagál megfelelően az inzulinra, vagy nem termel kellő mennyiségű inzulint, melynek feladata, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa.

A betegség leggyakrabban felnőtt korban fordul elő, azonban manapság a helytelen életmód következtében (elhízás, mozgásszegény életmód) egyre gyakoribb gyermekek és serdülők körében is.

Bár gyógymód nincs, megfelelő, orvos és dietetikus szakember által előírt étrenddel és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel a betegség jól kontrollálható, így a szövődmények kialakulásának esélye csökkenthető. Egyes esetekben inzulin kezelés is szükségessé válhat.

Kezelés nélkül a magas vércukorszinttel (hiperglikémiával) járó állapot hosszú távon elégtelen vérkeringést von maga után, ami csökkenti a bőr véráramlását is. Emellett közvetlen módon az ereket és az idegeket is károsíthatja.

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) szerint a bőrproblémák gyakran a cukorbetegség első látható jelei.

A bőrproblémák oka

Rossz vérkeringés

A cukorbetegeknél kétszer nagyobb az esélyük a perifériás érrendszeri betegségek kialakulására, ami a nem megfelelő keringés miatt alakul. A perifériás érrendszeri betegségek miatt az erek beszűkülnek, ami csökkenti a végtagok véráramlását.

A csökkent vérkeringés következtében megváltozhat a bőr textúrája, megjelenése és gyógyulási képessége.

Neuropátia

A csökkent vérellátás és a cukorbetegség direkt idegkárosító hatása miatt kialakulhat ún. diabéteszes neuropátia.  Ez a cukorbetegség egy olyan szövődménye, mely érzéskiesést okozhat. Leggyakrabban a kéz és a láb érintett. Ennek következtében a betegek könnyebben szerezhetnek észrevétlenül sérüléseket.  Ez az egyik fő oka annak, hogy a lábon keletkező sebek általában gyakoribbak a cukorbetegeknél.

Emellett cukorbetegség esetén számos tényező befolyásolhatja testének sebgyógyulási képességét.

Ha a vércukorszintje magasabb a normálnál, akkor az:
 • akadályozhatja a sejtek tápanyagok és az oxigén ellátását
 • csökkentheti az immunrendszer hatékony működését
 • növeli a gyulladás kialakulásának kockázatát, mely tényezők lassíthatják a sebgyógyulást.

Az immunrendszer hatékony működésének csökkenése

Sok cukorbetegségben szenvedő embernek problémái vannak az immunrendszer aktiválódásával is. A sebek gyógyítására küldött immunsejtek száma és cselekvőképessége gyakran csökken. Ha immunrendszere nem tud megfelelően működni, a sebgyógyulás lassabb, a fertőzés kockázata pedig nagyobb.

Emellett a normálnál magasabb vércukorszint közvetlen növeli a fertőzés kockázatát.

Bakteriális fertőzés következtében kialakuló bőrbetegségek gyakran fájdalmasak, meleg tapintással, duzzanattal és bőrpírral járnak.

A súlyos bakteriális fertőzések mélyszöveti fertőzéseket, karbunkulusokat (keléseket) okozhatnak. Időben történő beavatkozás esetén antibiotikumos kezelés elegendő lehet.

Ha a kialakult fertőzést nem kezelik és hagyják terjedni, súlyos komplikációkhoz vezethet, mint például gangréna vagy szepszis.

Gyakori bakteriális fertőzések cukorbetegeknél a:
 • a szem körüli fertőzések,
 • a szőrtüszők fertőzései,
 • a körmök és a körmök körüli fertőzések.

Gombás fertőzés szintén minden cukorbetegségben szenvedő embernél gyakori. Ez különösen igaz, ha a vércukorszintjük nincs megfelelően kontrollálva.

A gombás fertőzések jele általában a vörös, viszkető, duzzadt bőrterületek, amelyeket hólyagos vagy száraz pikkelyek vesznek körül.

Az gombás fertőzések leggyakrabban a bőr meleg redőiben jelentkeznek:
 • a mell alatt,
 • az ágyékban,
 • a hónaljban, valamint a
 • a szájzugokban.

Enyhe esetben vény nélkül kapható gyógyszerrel, gyógyhatású készítménnyel lehet kezelni.

Ha a fertőzés elharapózik, akár amputációra is sor kerülhet. A cukorbetegeknél 15-ször nagyobb az amputáció valószínűsége a láb sebeinek vagy fekélyeinek következtében.

Fontos, hogy cukorbetegségben szenvedők gyakran végezzenek önvizsgálatot, hogy mihamarabb felfedezzék a esetleges bőrelváltozásokat, mint
 • az inzulininjekció helyét körülvevő bőr sérülései vagy irritációja,
 • lassan gyógyuló vágások vagy sebek, mivel ezek gyakran a másodlagos fertőzések kialakulásának esélyét növelik,
 • hajlatok irritációja,
 • lábujjak, lábkörmök elszíneződése, főként a nyomásnak kitett helyeken.

 

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

de Macedo, G.M.C., Nunes, S. & Barreto, T. Skin disorders in diabetes mellitus: an epidemiology and physiopathology review. Diabetol Metab Syndr 8, 63 (2016). https://doi.org/10.1186/s13098-016-0176-yAkash, M., Rehman, K., Fiayyaz, F., Sabir, S., & Khurshid, M. (2020). Diabetes-associated infections: development of antimicrobial resistance and possible treatment strategies. Archives of microbiology, 202(5), 953–965. https://doi.org/10.1007/s00203-020-01818-x
Brem H, et al. (2007). Cellular and molecular basis of wound healing in diabetes. DOI:doi.org/10.1172/JCI32169Hodgson, K., Morris, J., Bridson, T., Govan, B., Rush, C., & Ketheesan, N. (2015). Immunological mechanisms contributing to the double burden of diabetes and intracellular bacterial infections. Immunology, 144(2), 171–185. https://doi.org/10.1111/imm.12394
Sharp S, et al. (2011). Diabetes and its effects on wound healing. DOI: 10.7748/ns2011.07.25.45.41.c8626